Krimdal Logo

Marcel & Anne-Marie Lieferink
Krimweg 166-168
7351 TM Hoenderloo Veluwe
tel: +31(0)553781650
info@krimdal.nl
GPS:N-52.12150 - E-5.93019
De natuur en het milieu krijgen een steeds belangrijkere plaats in ons leven. Of we willen of niet - iedereen moet zijn/haar steentje bijdragen.
foto: M. Abspoel;
Vogelhuisjes:
Bijna niemand staat erbij stil dat, als je een vogelhuisje met een schroef of spijker aan een boom bevestigt, dit een aanslag op de boom is. Het is een levend organisme, dat binnen ons ecosysteem een belangrijk onderdeel is.
Als u toch een vogelhuisje in uw tuin wilt dan kunt u dit ook bevestigen met klittenband om de boom. Hierdoor blijft hij onbeschadigd. Ieder jaar wordt hij dikker en als u het vogelhuisje een maal per jaar schoon maakt dan kan het klittenband ook iets losser worden gemaakt. (Gebruik geen plastic vogelvoer netjes die vindt men overal in de natuur.)

Voeren van dieren: vinden wij géén goed idee. Iedereen vindt het leuk om vogels in de tuin te hebben maar er zit wel een keerzijde aan. Door vogels te voeren worden ze lui. Ze krijgen hierdoor te veel eten en hebben geen zin om b.v. de Processierups of de Buxusmot te gaan zoeken. Vervolgens gaan we de Buxusmot bestrijden met gif. Door dat gif gaat de koolmees dood, maar de struik is ook niet meer te redden .

Processierups: als je ermee in aanraking komt dan is dit heel vervelend - maar zoals alle dieren en insecten; ze hebben allemaal een belangrijke functie in de biodiversiteit. Eenmaal hiermee besmet dan kunt u de jeuk zeer snel de baas door:  kort - heet water - over de plek(en) te laten lopen. Hierdoor stollen de eiwitten en is de jeuk direct weg. Zorg er wel voor dat de gedragen kleding zo snel mogelijk op 60 graden wordt gewassen.

Auto wassen: Zaterdag - wasdag. Als de auto in een dorp of stad wordt gewassen dan gaan de wasmiddelen via het riool naar de zuivering. In de natuur kan dat niet. HET KOMT UITEINDELIJK IN HET GROND- EN OPPERVLAKTE WATER (LEES - DRINKWATER

Geïmpregneerd (gewolmaniseerd) hout:
Wie kent het niet, de tuinhekjes, paaltjes, veranda‘s tuinhuisjes en schuren met de lichtgroene kleur die zo geweldig geïmpregneerd zijn en 10 jaar niet meer rotten.
In het gebruikte middel zitten arseen- en chroom 6-verbindingen, die zeer kankerverwekkend zijn. Verder staat Chroom6 te boek als genotoxisch; de stof kan de voortplanting schaden.
Ze worden door de bouwmaterialenhandel verkocht met het keurmerk FSC (duurzaam hout) maar vervolgens met Wolmanzout geïmpregneerd.

foto: M. Bakker
HET KOMT UITEINDELIJK IN HET GROND- EN OPPERVLAKTE WATER (LEES — DRINKWATER)
Alternatief: Douglas-Hout. Gaat zeer lang mee!  lees meer
Glyfosaat (RoundUp):
Geweldig; even spuiten op het grind of op de tegels en het onkruid smelt weg. Het lijkt onschuldig maar het tegendeel is waar. HET KOMT UITEINDELIJK IN HET GROND- EN OPPERVLAKTE WATER (LEES — DRINKWATER)  lees meer

Auto/caravan wassen: Natuurlijk met Groene-Zeep of alleen water. Groene-Zeep laat een dun laagje vet achter zodat hardnekkig vuil niet zo snel zal hechten en het is beter afbreekbaar in het milieu.

foto: J.Taxr

Heeft u nou ook een goede tip, geef het door. Het milieu is van ons allemaal!